Arbetsseger i Tingsryd igår

20 januari 2018 20:08

Tingsryds AIF - IK Pantern 1-2

Periodsiffror: (1-1, 0-1, 0-0)

Skott: 24-27

Publik: 1 444

Panterns mål: 0-1 Martin Janohls, 1-2 Carl-Johan Lerby

Bild: Black Panter på bortastå.

Intervju med kassören i supporterklubben Black Panter - Martin Thysell


Vi börjar med din ålder?

"35 år."

Hur länge har du varit aktiv i supporterklubben?

"Sedan starten den 13 september 2005 då jag är en utav de fyra som då grundade Black Panter. Men jag har sett Pantern längre än så. Ända tillbaka till 1990-talet, då jag 94-95 gick med min pappa för första gången. Minns att det var en match, när Pantern mötte Mörrum hemma i ett play-off till dåvarande Elitserien. Lirade själv lite hockey som knatte i MIF:s prova på hockey och skridskoskola som då hette Björnligan. Därefter fortsatte jag lite in i Panterns knattelag."

Vad är det roligaste med att vara Panternsupporter?

"När Pantern vinner samt den helt unika gemenskap som finns i supporterklubben. Just det här att vi brinner för laget och stöttar detsamma i vått och torrt. Det är inte många supporterklubbar som har en sådan gemenskap. Vi är inte jättemånga även ifall vi har vuxit. Men just det sammanflätade supportergänget som håller ihop även utanför hockeyn. Då det arrangeras sommaraktiviteter och ibland semesterresor tillsammans. Det vill jag fortsätta med livet ut."

Antal medlemmar i dagsläget?

"I skrivande stund är där 81 medlemmar och det brukar vara runt ett hundratal varje säsong. Kanske vi kan bli ännu fler denna säsongen då allt talar för det."

Så genomfördes en storbussresa till Tingsryd igår där det fanns 24 nonstop sjungande Panternfans på bortastå. Enligt uppgift är det första gången sedan 2006 som supporterklubben kunde ge Pantern det numerära bortastödet? (2006 var man 48 st i Jonstorp)

"Ja det var fantastiskt roligt och nu ska vi följa upp detta med att inom kort planera för en ny storbussresa, till Ljungby fredagen den 23 februari. Då hoppas vi få ihop ännu fler än vi var i Tingsryd."

Om vi då går in på själva matchen igår. Din uppfattning om inledningen?

"Pantern öppnar bra. Hemmalaget ser väldigt sega ut. Kanske för att de hade ett derby mot Troja två dagar innan. Men IKP satte hård press på dem och skapade väldigt mycket, men fick inte tillräckligt med utdelning, Dock rättvist att Pantern kunde ta ledningen genom Martin Janohls. Egentligen är det ju Dennis Svensson som tar förarbetet, genom att komma in och knäppa en handledare på mål. Tar sedermera sin egen retur och går runt kassen. Ser att Martin kommer där på kanten, slår en passning där Martin då har helt öppet mål och kan sätta dit den. Väldigt snyggt förarbete av Dennis också."

Matchens vidare utveckling?

"I slutet av periodens sekunder kvitterar hemmalaget tyvärr. Lite snöpligt för att målet ser ut att gå in väldigt billigt. Men det får man skaka av sig då sådant händer i hockey. I andra perioden kommer Pantern ut ännu hårdare. Åker mer skridskor och mer närkampsspel. Det syntes att IKP ville vara etta på alla puckarna och var faktiskt det. Måste bara säga min mening om det där matchstraffet och sedermera anmälan till Disciplinnämnden, som drabbade Stefan Söder. Djupt orättvist. Det är ju svårt att se exakt vad som händer ifrån vår position. Men jag har sett repriser i efterhand där man mer nogrannt kan följa händelseförloppet. Jag kan inte se att Stefan överhuvutaget rör TAIF-spelaren. Han åker förbi honom och jag kan inte alls se att Stefan skulle köra upp en armbåge i huvudet på honom eller axeln. Det kan vara att han har touchat TAIF-spelaren lite. Jag tycker att killen filmar och överdriver situationen betydligt. Att då döma för checking to the head och fem plus tjugo, är utifrån vad jag har sett helt felaktigt. Det där med Discplinnämnden och ärenden dit. Jag skriver under alla dagar i veckan på att man ska få bort riktigt otäcka fulheter i hockey. Men det blir lite patetiskt när varenda ärende går dit numera. Det är ju inte konståkning man håller på med här, utan hockey som ju är en fysisk sport, vilket innebär kampmoment. Får man inte hålla på med det, då tappar ju hockeyn i sitt väsentliga innehåll."

Matchen sett ur ett sextiominuters perspektiv?

"Där finns några skönhetsfläckar i vårt försvarsspel. Men i det stora hela ett gedigert försvarsspel. Två snygga mål görs. Kanske kunde petat in något mål till i exempelvis powerplay, som för dagen fungerade avsevärt väl. Men ett ribb och ett stolpskott blev ju lite matnyttigt. Tror att det var Sebastian Strandberg som hade ett skott i ribban, som mycket väl kunnat gå ribba in. Sen icke att förglömma TAIF:s enorma press de sista tre minuterna, då de körde utan målvakt och således med en extra utespelare. Men där gjorde Jonatan Bjurö sin bästa insats i hela matchen och agerade ointagligt fort. På det stora hela, en jättebra genomförd match utav IK Pantern. Stor eloge till killarna. De sa efter matchen att vårt läktarstöd gav dem extra energi, att ro hem tre poäng."