Svenska Spel

Summering och lägesrapport -

Publicerad: 2017-03-31 10:05

ett lite längre snack med Joakim Tillgren:

Din och lagets uttalade målsättning om topp åtta infriades med råge i och med fjärdeplatsen. Din kommentar över placeringen?

Självklart är jag väldigt nöjd med säsongen. Redan från omgång fem kände jag faktiskt att en plats i toppen låg inom räckhåll. Dels hade vi ställt en starkare trupp på isen och dels tyckte jag att grabbarna snabbt tog till sig den nya spelidén.  Samtidigt så köpte också killarna den ökade kravbild som kom med den nya tränarkonstellationen. Sedan så började vi ju inte från noll heller. Flera av killarna var ju kvar sedan förra säsongen då vi också gjorde en klart godkänd insats. Tyvärr har PP-spelet då inte fungerat men det tar vi med oss som en detalj att förbättra till nästa säsong. Hade vi varit mer på tårna i vårt spel i powerplay, så hade en allsvensk final varit fullt realistisk, så bra har vi varit i år.

Många hade förhoppningar om ett snabbare och mer offensivt spel denna säsong, tycker du det infriades?

Absolut, definitivt är det så. Vårt spel var snabbare och vi kom till fler avslut. Dessutom började vi i en större utsträckning spela oss ur zon med pucken under kontroll.  Vi var också det laget som hade mest puckinnehav bland samtliga lag i serien. Vi spelade också en underhållande hockey och det skall bli intressant att se om hockeysverige tar oss på allvar framöver. Med det sagt är det givetvis mycket tråkigt att inte publiken kom i den omfattning vi hade hoppats på.

Laget har hållit en väldigt jämn och hög form över säsongen, inga dippar.
Hur lyckas man med det?

Vi låg som sagt var inte på noll när säsongen började utan hade lagt grunderna redan under tiden med Lillis och Henke. Sedan har grabbarna anammat de bitar som Håkan och Fredrik tagit med sig.  Vi har under hela säsongen varit väldigt konsekventa hur vi ska spela samtidigt som vi behållit skärpan. Killarna har varit bra tränade samtidigt som stämningen i laget har varit bra, detta tillsammans gör att man enklare kan hålla nivån, konsekvent över alla omgångar. Faktum är att vi under hela säsongen inte förlorade två trepoängare i rad. Dippar är dock svåra att helt undvika och tyvärr kom den i playoff där jag tyckte vi var slitna och kanske inte riktigt mogna uppgiften. De är trots allt väldigt få av spelarna som varit på denna nivå tidigare. Sedan så är jag inte så jättepositiv till förkvalserien. Tycker det borde vara playoff-format istället där ettan och tvåan möter SHL-lagen.

Vad eller vem är du mest överraskad av?

Måste jag nämna någon specifikt så säger jag att Tex varit över förväntan. Samma sak med Dennis, direkt från ettan till att göra en sådan stark debutsäsong i allsvenskan.  Sedan är vi givetvis stolta över att vi har skickat tre målvakter till SHL på bara två säsonger.

Något du hoppades skulle funka bättre?

Publiken framförallt. Vi har samma snitt som förra säsongen (rensat för Modo-matchen i Arenan). Vi spelar en jättefin ishockey och är svårslagna, tyvärr har vi inte fått det gensvar vi hoppas på. Vi gnuggar dock vidare och hoppas på bättre siffror nästa säsong.

Om vi tittar på dina värvningar, någon speciell värvning som du är extra nöjd med?

Alla jag tagit in tycker jag har funkat bra överlag. Sedan så är det så att ibland funkar det inte. Några blev skadade tidigt och kom inte till sin rätt utan flöt upp i andra klubbar under säsongen.

Känns som truppen varit relativt skadefri,

Hyfsat, det var några i långa skador i början och de killarna försvann sedan åt olika håll. Truppen vi haft på andra halvan har spelat väldigt kontinuerligt.

Beror det på bra förberedelser och underhåll?

En kombination och lite tur givetvis. Men vi har också haft bra ”träff” på lånen som kommit in och avlastat. Sedan har givetvis vår massör (Ulrica Schönander) hållit killarna i god form under alla tuffa matcher. Underhållet mellan träning och matcher är givetvis jätteviktigt.

Hur är läget i truppen just nu?

Jag har kommit ganska långt, just nu har vi klart med elva forwards, fyra backar och två målvakter.  

Vad händer nu för din del?

Nu följer individuella samtal med spelare och ledare, dessutom skall jag plocka in några spelare ytterligare. Sedan följer mycket administrativt jobb kring klubben som helhet, ”stänga ner säsongen”, prata med ungdomssidan m.m.

När kör man igång nästa säsong?

Vi kör igång den 24:e april med barmarksträning, kör framtill midsommar.

Topplacering nu, inte långt från en allsvensk final. Vad blir siktet nu?

Nu handlar det om att bli ett stabilt allsvenskt lag som spelar play off varje år. Sedan så har jag lite egna tankar om att vi inom tre år ska spela allsvensk final.

Publiksnittet rensat för Modo-matchen i arenan, blir i princip lika med förra året, givetvis en stor besvikelse eller?

Ja, finns inte så mycket att säga egentligen. Det är tråkigt men samtidigt är vi givetvis glada för de som väljer att se våra matcher på plats.

Vad ska klubben göra för att locka mer publik. Nu stundar tredje säsongen. Något radikalt måste göras nu:

Det vi kan göra är att fortsätta spela bra samt se över våra matcharrangemang, vad vi kan göra vid sidan av isen. Vi har en väldigt bra arena i ett bra läge och med bra logistik. Förutsättningarna finns.

Positivt däremot en otroligt ökad exponering såväl i lokal- och rikstäckande press. Flera stora reportage i rikstäckande tidningar och även riksradion. Har du känt av det ökade intresset från media?

Definitivt, det har ökat denna säsong vilket är otroligt kul. Både för föreningen i sig och våra sponsorer. Däremot är jag lite besviken på att Cmore inte lagt en enda studiomatch hos oss i år. Vi spelar bra och har en bra arena så det finns egentligen inga ursäkter.

Du ha säkert redan nu en känsla över truppen, kommer du att sätta en minst lika bra tupp på isen?

Målsättningen ska vara en vässad trupp med bättre balans. Vi kommer att öka spelarbudgeten en aning. Framförallt plocka in några ”rightare”. Sedan så stärker vi även upp vid sidan av. Vår materialare Tomas Sandin kommer att gå upp på heltid. Sedan har vi också etablerat ett samarbete som gör att killarna snabbare kommer i behandling vid eventuella skador. Sedan kommer vi denna säsong även att ha en heltidsanställd fystränare som vi delar med Malmös juniorer.

 

 

Vi tackar Joakim för pratstunden och börjar så smått se med tillförsikt mot nästa säsong. Glöm inte att titta in på pantern.se då och då för att läsa om våra spännande nyförvärv!

Thomas Rebenstam

 
Lars Rasmusson
 

Copyright © 2015-2018 IK Pantern

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB