Svenska Spel

Ny back från Oskarshamn

Publicerad: 2017-05-05 08:19

Välkommen till Pantern Tobias Ekberg

Du kommer senast från seriekollegan Oskarshamn som också var din debutsäsong i allsvenskan. Ditt betyg på dig själv din första säsong på den här nivån?

Får ödmjukt säga att jag överlag är väldigt nöjd med min säsong. Laget hade en del otur i början med skador på flera backar, vilket gjorde att jag fick betydligt mer speltid än vad jag förväntat mig. Kom därför in snabbt både i laget och i spelet. Hängde med bra i tempot, som faktiskt inte är så mycket högre än vid toppmatcherna i ettan. Däremot är ju alla spelare överlag snabbare, smartare och bättre tränade så givetvis märktes det att man hoppat upp en nivå. Sammantaget ett väldigt bra och nyttigt första år i allsvenskan.

Din seniordebut gjorde du faktiskt redan som femtonåring i trean med Töreboda. Hockey på division tre-nivå kan ju vara en skum blandning av ”has beens”, goons och talanger som du själv. Kan tänka mig att det var lite nervöst både för dig och dina föräldrar?

Haha, kommer ihåg att jag var rejält nervös inför den matchen. Vi fick rejält med stryk också, 10-1 mot Tibro. Alla var ju större och starkare så jag försökte åka ifrån dem helt enkelt. Kommer ihåg att speciellt farsan var lite orolig.

Du är uppvuxen i Töreboda Västergötland och tog även dina första skär där. Sedan blev det Leksand inför J18. Hur hamnade du där?

Inför J18 så fanns det inte så mycket att välja på därhemma och till Mariestad eller Skövde ville man inte, för mycket gammal rivalitet däremellan haha. Så jag kollade lite olika hockeygymnasium och tillslut stod det mellan Leksand och HV71. Valet blev ganska enkelt, Leksand påminner lite om Töreboda i storlek och sedan kände jag också att det var lite mer familjärt däruppe. Fick en bättre känsla helt enkelt.

Berätta lite om Leksand och hockey, är det en bra grund för en hockeyspelare?

Hade fyra helt fantastiska år däruppe. Både hockeymässigt och privat. Man blev väldigt väl omhändertagen. Har fortfarande vänner däruppe som jag pratar med i princip dagligen.

Du har även haft förmånen att dra på dig landslagströjan både i U17 och U18. Hur var det att spela med Landslaget?

Det var helt fantastiskt att få den chansen. Speciellt som jag inte alls tänkt på det under uppväxten, har inte funnits på kartan helt enkelt. Det började med att jag spelade en regionmatch, sedan vidare till några camper – där jag tillslut blev uttagen. Det var en häftig känsla att vare med i ett gäng av i princip de bästa -94:orna som fanns i Sverige vid den tiden. Fick aldrig spela någon turnering så men väl åka på turné till Canada och spela mot inhemska juniorlag.

Efter Leksand fortsatte karriären till Östersund i norra ettan. Du hade ingen möjlighet att stanna kvar i Leksand efter J20?

Mitt första år som senior sammanföll exakt med det året Leksand gick upp i SHL och jag var väl inte riktigt redo att ta det klivet direkt.  Jag körde dock sommarträning med Leksand och spelade även några träningsmatcher, men fick kliva av i början på hösten. Då hade jag valet att gå antingen till Östersund eller Olofström och valde då Östersund, ett beslut som jag i efterhand kan säga att jag är väldigt glad för. Hade två väldigt bra år där och där jag även fick erfarenhet av att spela playoff.

Efter Östersund så hörde Oskarshamn av sig, hur gick turerna där?

Det var rätt kul det där. Leksand ringde mig efter jag spelat klart i ettan och ville ha mig tillbaka kommande säsong. Fick ett bud rakt upp och ner som jag accepterade. Dock så råkade Leksand helt oväntat gå upp i SHL igen(!) så istället för spel med Leksand blev jag utlånad till Oskarshamn.

Hur blev det Pantern då?

Jag trivdes väldigt bra i Oskarshamn men kände ändå att jag ville röra på mig.  Pantern hörde tidigt av sig till min agent och sådant är alltid positivt. Gillade hur Pantern spelade och det blev också väldigt bra matcher mot dem, ett av seriens roligaste lag att möta helt klart.

Vad hoppas du utveckla i Pantern?

Att bygga vidare på min offensiv och förhoppningsvis spela en del powerplay

Du är ingen jätteback så, hur är din spelstil?

Jag har fokuserat mycket på defensiven under min karriär men är ändå en typisk allround tvåvägsback. Försöker vara rörlig och kreativ. Spelar gärna fysiskt utan att för den skull åka runt och tackla hela tiden. Prioriterar att ligga rätt i banan, spela ett rakt spel med bra förstapass.

Vad pysslar du helst med på fritiden?

Nu off-season blir det mycket att jag umgås med min familj. Blev farbror nyligen så jag har suttit en del barnvakt haha. Annars så blir det gärna en golfrunda när jag hinner eller något annat kul.

Vad händer i sommar förutom fysiska förberedelser?

Inget speciellt planerat. Ska till Gotland en vecka på, inte enbart en semester utan lite som ett träningsläger faktiskt.

 

Pantern.se tackar för pratstunden och det ska bli väldigt kul att se Tobias i Panterntröjan. Känns som en och annan puck kan dingla in från blå nästa säsong.

Thomas Rebenstam

 
Lars Rasmusson
 

Copyright © 2015-2018 IK Pantern

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB