Svenska Spel

Vass målskytt in från Västervik – välkommen Olle Liss!

Publicerad: 2017-05-09 18:58

Dalarna och Pantern börjar bli en bra symbios. Först Fredrik Händemark som vandrade vidare till Redhawks, kvar i laget är Martin Janolhs som nu får sällskap av ännu en Dalmas, den vasse rightaren - senast i Västervik, Olle Liss.

Du gjorde en kanonsäsong i Västervik Olle. Skapade bra tryck i anfallszon, kom ofta till avslut och det kändes farligt varje gång du var på isen. Såg ut som det var en riktigt kul säsong för dig?

Det var det absolut, både för laget och mig personligen. Lite oväntat också. Det var min första säsong i allsvenskan samtidigt som laget var ganska nederlagstippat. Det var endast var tre-fyra spelare i laget som hade allsvensk rutin sedan tidigare. För min del kände jag dock att det kunde gått lite bättre ändå. Jag är givetvis nöjd med var jag uträttade på isen men jag hade också lägen som jag kunde förvaltat bättre. Det är väl så, man är väl aldrig helt nöjd. Finns som sagt alltid något att förbättra.

Som sagt, du gjorde avtryck i serien och det ska bli ska bli väldigt spännande att se dig i Panterntröjan nu. Din kedjekompis från Västervik, Calle Åsell, som grävde fram en hel del puckar till dig, hamnade ju också i Pantern. Pallar du att lira med 08:an ännu en säsong?

Haha, han kom in som en frisk fläkt en bit in på andra halvan så får se hur det blir att spela med honom en hel säsong, om vi nu kommer att spela ihop. Men det ser jag framemot, helt klart.

Du är skolad i Leksands juniorverksamhet liksom flera andra i laget. Det verkar som Leksand är ett bra ställe att utvecklas på?

Det är en bra skola helt klart. De spelar i de högsta juniorligorna så du får hela tiden träna och spela mot kvalitativt motstånd. Hockeykulturen är också stark givetvis och mycket kretsar till hockeyn. Det är också en väldigt välkomnande atmosfär. Allt är bra ordnat också även med skolan som ligger cirka hundra meter från hallen. Allt funkar väldigt bra helt enkelt.

Efter J20 gjorde du en match med Leksand i allsvenskan men istället för en fortsättning där blev det ettan med Halmstad respektive Kristianstad följt av Ålborg i Danmark. Berätta lite om stegen i din hockeykarriär så här långt?

Efter J20 i Leksand var Tommy Salo var sportchef och det var snack om ett try-out kontrakt och en chans för mig att spela till mig en plats. Då började de värva en del spelare utifrån och då valde jag istället att gå till en bra klubb i ettan för att öka min chans till mer speltid. Min första säsong i Halmstad var mer en läroperiod och min första säsong på seniornivå. Andra året lossnade det ordentligt, tog för mig mer och producerade en del poäng. Trivdes jättebra både i laget och i staden men kände att jag vill till en klubb som siktade lite högre. Därför blev det då en flytt till Kristianstad tillsammans med Dennis Svensson (även han Panternspelare). Hade ett bra år där och ville gärna testa på allsvenskan efter det. Fick dock inte napp någonstans så lite slumpmässigt hamnade jag i Ålborg i Danska högstaligan. Sportchefen där Jens Nielsen är ju gammal Leksandsspelare och dessutom skulle min kusin Lars Lundin dit, så det var inte så mycket att tänka på. Ålborg hade precis genomgått en rekonstruktion och fullt av juniorer så jag med mina 23 år var bland de mest rutinerade haha.

Hur är hockeyn i Danmark?

Det är lite mer fart och fläng och inte så kontrollerat. Inte direkt ett roligare spel för mig personligen, men jag kan tänka mig att det är kul för publiken. Det är mer öppet och inte så mycket positionstänk – så det blev också en hel del poäng för min del.

Du har likt en hel del andra i Pantern prövat på allsvenskan lite efter J20 men inte kunnat ta en tröja på den nivån. Istället har det blivit några år i ettan och sedan har chansen kommit.  Det måste vara skönt att det finns vägar att gå förutom den raka, om man vill spela i allsvenskan eller SHL?

Ja, definitivt. Det är en väldigt stor konkurrens om platserna och man ska ha en del tur också för att hamna direkt i allsvenskan efter J20. Det är jäkligt vettigt att ta ett år eller två i ettan. Topplagen håller väldigt hög klass, inte långt från allsvenskan. Det är givetvis väldigt utvecklande att få möjlighet till mer speltid och samtidigt kunna spela mer fritt, prova grejer och våga misslyckas. Om man efter J20 tar en plats på marginalen i en allsvensk klubb, skulle jag säga att det är bättre att köra ett år i ettan istället. Sedan ska man ju inte fastna där heller. Det var mycket därför jag lämnade Kristianstad. Då hade jag gjort tre säsonger på den nivå och kände att jag var redo för att gå upp ett steg.

Du gjorde som sagt en mycket stark säsong med Västervik. Hade du gott om anbud inför den kommande säsongen?

Det fanns intresse från flera klubbar bl.a. från Västervik. Man fick helt enkelt överväga de alternativ som fanns, vad som var bäst för mig på lång sikt. Jag hade ett bra snack med Håkan Åhlund som var tydlig med vad han vill ha ut av mig. Hade också bra koll på hur Pantern spelar. En smart och finurlig hockey med fokus på ett snabbt anfallsspel men ändå med ett starkt defensivt fokus. Det känns som det kan bli en minst lika rolig säsong som den förra. En stark stomme finns kvar tillsammans med intressanta värvningar.

Varför gick Västervik så bra tror du?

Till stor del på grund av Mattias Karlin som är fantastiskt tränare. Han såg hockey på ett sätt som jag aldrig stött på hos en tränare tidigare. Väldigt bra på att se detaljer i spelet och samtidigt ha bra koll på individen, hur man funkar som spelare och hur man sätter ihop ett lag. Han hittade perfekta roller för samtliga som alla också köpte. Vi var ett riktigt starkt kollektiv helt enkelt. En bra defensiv och en vass offensiv, lite som Pantern faktiskt. Karlin hade varit med under flera säsonger så det fanns även en kontinuitet som jag tror var jätteviktigt för lagets framgång.

Vad hoppas du bidra med i Pantern?

Det är ju framförallt att bidra med min offensiva spets tillsammans med ett hårt jobb över hela banan.

Vad vill du utveckla?

Det mesta, vill bli en komplett spelare helt enkelt. Kanske även få en möjlighet att spela boxplay. Dock ingen spelform jag fokuserar på så haha.

Du gjorde 23 mål förra säsongen, fjärde bäst i hela allsvenskan. Är det ett ok eller en utmaning inför nästa säsong?

Många som frågat det där haha. Men jag känner ingen större press faktiskt. Det är mycket fokus på statistiken men det är inte allt. Man kan göra jäkligt bra matcher utan att det syns i statsen. Det ska bara bli kul och det känns skönt att Pantern tror på mig, då släpper mycket. Man tillåts försöka och göra grejer på isen, testa nya saker. Det är viktigt.

Vad är ditt mål som hockeyspelare?

Jag vill spela på en så hög nivå som jag kan. Har inte något uttalat mål direkt, att jag vill spela i en specifik liga t.ex. Man måste vara realist på rätt sätt. Utgå från nuet och inse att det är väldigt svårt att veta var man hamnar tillslut!

Ditt bästa hockeyminne?

Det måste vara när jag som junior fick chansen att spela i allsvenskan med Leksand. Chansen kom lite slumpartat. Hade bara varit med på en träning men så gick en forwards sönder så jag fick chansen att göra några byten. Fick bl.a. spela ett powerplay där jag fick assist på ett mål. Det var riktigt häftigt och en upplevelse med 6500 på läktaren. Sedan var också sista matchen med Västervik mot AIK på ett fullsatt hovet en häftig upplevelse.

Har du någon okänd talang?

Haha, tror inte det. Är helt talanglös utöver hockeyn haha.

Vad vet du om Malmö?

Inte så mycket. Min syrra bor där dock men har endast varit där tre-fyra gånger förutom hockeyn. Tror definitivt att jag kommer att trivas.

 

Som Pantern-supporter var det ångest att se Olle på isen förra säsongen. Ska bli väldigt spännande att se vad han kan uträtta den kommande säsongen, nu i ”rätt” tröja!

Thomas Rebenstam

 
Lars Rasmusson
 

Copyright © 2015-2018 IK Pantern

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB